VALAHIA

New

VALAHIA

1445 lei /ambalaj
1437 lei /ambalaj
Cantitatea

în Chișinău este
în Moldova este

Descriere

Valahia 4AG08

Soi romanesc rezistent la seceta, continut ridicat de proteine

• Potential ridicat de productie

• Rezistenta la seceta

• Regenerare rapida


Soi nou de lucernă creat  în colaborare cu Departamentul Știinţele Plantelor din cadrul Facultății de Agricultură de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

În prezent,  soiul se află în testare în anul 3 la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) din România.

Însuşiri biologice de bază ale soiului 4AG08 obţinute în reţeaua ISTIS în anul 1 (2018)

Rezultatele pozitive obţinute în câmpurile de testare în anul 1 au încurajat continuarea testării soiului și în anul II,  în cadrul aceleiași rețele de testare a ISTIS.

În anul II testele au evidențiat o rezistență mai bună la cădere și o capacitate bună de regenerare, poziționând soiul 4AG08 Valahia în categoria soiurilor cu un potențial bun de producție, dar și cu o calitate superioară a fânului.

Rezultatele testării soiului de lucernă Valahia 4AG08 în cadrul ISTIS în anul 2 (2019)

Producția de substanță uscată la lucernă în anul II-2019 (ISTIS)

În paralel cu testările realizate de ISTIS în perioada 2018-2019 s-au mai efectuat alte teste și în câmpia Gherghiței, județul Prahova. Rezultatele acestor teste s-au obținut prin centralizarea datelor rezultate din 3 puncte diferite de testare și sunt următoarele:

  • Producția de substanță uscată: 17,5-18,5 t/ha
  • Procentul de proteină: 18,5-19,65%
  • Gradul de digestibilitate: 70-73 %
  • Cantitatea de sămânță: 0,4-0,75 t/ha

TEHNOLOGIA CULTURII LUCERNEI PENTRU FURAJ

Lucrarile solului (Pregatirea terenului)
Lucrarile solului au rolul de a imbunatatii conditiile de crestere a plantelor. Lucerna este foarte pretenţioasă la modul de pregătire a terenului, deoarece are seminţe mici, adâncimea de încorporarea acestora în sol este mică, iar puterea de străbatere a plantelor este redusă.
- Pe terenurile denivelate se recomandă ca înainte de aplicarea îngrăşămintelor şi efectuarea arăturii să se facă nivelarea. Lucrarea se execută vara sau toamna, după 1-2 treceri cu grapa cu discuri.
- Arătura se face vara sau toamna, în funcţie de planta premergătoare, la 20-28 cm adâncime. Pe solurile tasate unde s-a format hardpan se folosesc pluguri cu scormonitori.
- Pentru semanat lucerna are nevoie de un teren foarte bine pregătit, afânat la suprafaţă, măruntit şi bine aşezat mai în profunzime.
După semănat, când solul este uscat în stratul superficial, se poate efectua un tăvălugit.
Lucrarea se recomandă uneori şi înainte de semănat.

Sămânţa şi semănatul. Sămânţa utilizată pentru înfiinţarea lucernierelor trebuie să fie certificată (curată de buruieni, fară cuscută şi cu o germinatie ridicată). Pe solurile acide şi pe cele nisipoase se recomandă bacterizarea seminţelor de lucernă cu tulpini selecţionate de Rhizobium sp care determină cresterea producţiei cu peste 30% in aceste conditii.
Perioada de semănat este primăvara devreme, când temperatura solului, la adâncimea de semănat este de 4-5o C, iar umiditatea suficientă pentru o răsărire uniformă.
Calendaristic, aceste condiţii se realizează în luna martie în sudul ţării şi în a doua jumătate a lunii martie pană în aprilie în celelalte zone de cultivare a lucernei.
Lucerna se mai poate semăna şi la sfârşitul verii-începutul toamnei (20 august – 10 septembrie), în condiţii de irigare sau când sunt conditii optime de umiditate.
Semănatul se face în rânduri, la distanţa de 12,5-15 cm între rânduri, utilizând o cantitate de sămânţă de 20-25 kg/ha, în funcţie de condiţiile de semănat pentru a se realiza o densitate de 900-1100 seminţe germinabile la m2. Adâncimea de semănat este de 2-3 cm pe cernoziomuri, soluri brune şi de 3-4 cm pe soluri nisipoase.


Lucrările de îngrijire.
Fertilizarea. Folosirea ingrăsămintelor reprezintă un mijloc important de sporire a productiei. Se recomandă ca ingrasămitele la cultura lucernei să se aplice mai ales la infiintare. Astfel, inainte de arătură se aplica ingrasămintele cu fosfor (50-120 kg sa/ha) si potasiu (30-100 kg sa/ha, mai ales pe solurile acide) in functie de continutul solului in fsfor si potasiu. Daca nu sau aplicat odata cu aratura se aplica sub forma de ingrăsăminte complexe la pregatirea terenului pentru semănat.
Ingrăsămintele cu azot se aplica la pregatirea terenului pentru semanat (sau cu 2-3 saptamani inainte de semănat) in doze mici (30-50 kg sa/ha), in functie de aprovizionarea solului, iar in anii urmatori primăvara inainte de pornirea in vegetatie in doze de (50-60 kg sa/ha).


Combaterea buruienilor este lucrarea cea mai importantă din anul I de vegetaţie, deoarece lucerna are la început un ritm lent de creştere şi poate fi mai uşor invadată de buruieni. Combaterea acestora se realizează prin metode preventive şi chimice.


Metodele preventive cele mai importante sunt -folosirea seminţelor curate de buruieni (cuscuta)
-folosirea de îngrăşăminte organice bine fermentate.
-folosirea ca premergătoare a culturilor puţin îmburuienate,
-efectuarea lucrărilor solului şi de pregătire a patului germinativ de bună calitate şi la timp
-efectuarea cosirilor de curăţire.


Metode chimice: Combaterea buruienilor pe cale chimică s-a dovedit a fi metoda cea mai eficace.
Pentru distrugerea buruienilor dicotiledonate anuale şi monocotile anuale sunt recomandate erbicidele: Basagran Forte (2-2,5 l/ha), Pulsar 40 CE (1-1,2 l/ha), aplicate când lucerna are 3-5 frunze trifoliate. Kerb 50 WG (4-5 kg/ha) buruieni monocotile si dicotile anuale si cuscuta (pentru cuscută se aplică primăvara devreme sau după prima coasă cand cuscuta începe să germineze).
Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate perene se folosesc erbicidele ca: Agil (1-1,5 l/ha), Focus Ultra (3-4 l/ha), Leopard (1,5-1,75 l/ha), Galant super, Fusilade sau Targa (1,5-3 l/ha), aplicate postemergent.
O problemă deosebită pentru lucernă o reprezintă combaterea cuscutelor, care uneori pot compromite cultura.
Combaterea se poate realiza pe cale agrotehnică sau chimică.

Pe cale Agrotehnică: Dacă cuscuta este in vetre, se cosesc vetrele de cuscută numai înainte de a forma seminţe şi se răzuieşte solul până la 1-2 cm adâncime. Plantele cosite se pot da în furajare, iar pământul răzuit se adună în grămezi, în afara culturii.
Daca cuscuta se intinde in cultura se recomandă să se cosească (inainte de a forma seminte cuscuta) la o inaltime foarte mica (1 cm) astfel să se indepărteze toate filamentele de cuscută.

Pe cale chimică cuscutele se combat prin stropiri cu soluţie de Reglone în concentraţie de 1-4 %, folosind 1 l soluţie la m2. Tratamentul se face numai pe vetrele de cuscută, când după cosit lăstarii de lucernă şi filamentul de cuscută au reapărut.
Erbicide recomandate: Erbicide pe bază de glyfosat, aplicat pe toată suprafaţa sau în vetre, la 1-2 zile după coasă, în doză de 0,75-1 l/ha sau Kerb (conform indicatiilor de mai sus).

Combaterea dăunătorilor trebuie să se realizeze în primul rând in anul semanatului cand cultura poate fi compromisă de acestia. Se folosesc tratamente cu insecticide (Efcymethrin 150 ml/ha Fastac 10 CE - 150 ml/ha, Decis 2,5 CE sau Karate 2,5 CE - 300 ml/ha, Cyperguard 0,1 l/ha, administrate în 300 l apă).

Recoltarea. Epoca de recoltare este factorul care influenţează atât nivelul şi calitatea recoltei, cât şi longevitatea lucernei.
În anul I de vegetaţie la coasa 1, lucerna se recoltează la înflorirea deplină pentru a se permite dezvoltarea normală a rădăcinilor şi acumularea unor cantităţi mari de substanţe de rezervă.
Epoca de recoltare în anul I influenţează producţia anilor următori şi durata de folosire a lucernierei. În anul II de vegetaţie şi în următorii, lucerna se recoltează în intervalul dintre mijlocul fazei de îmbobocire şi înflorirea a 20-25% din plante.
Se recomandă practicarea alternanţei intervalelor de recoltare în timpul unei perioade de vegetaţie, în aşa fel încât fiecare suprafaţă să fie recoltată cel puţin o dată la înflorirea a 20-25% din plante, pentru a se da posibilitatea refacerii rezervelor de substanţe nutritive.
În condiţii de secetă prelungită se impune recoltarea lucernei înainte de epoca optimă, pentru a evita consumul inutil al rezervelor de substanţe nutritive din colet şi mărirea intervalului de timp până la coasa următoare.
Respectarea epocii de recoltare este o condiţie esenţială pentru realizarea unui furaj de bună calitate. În condiţii de neirigare se pot realiza 2-4 coase/an, iar pe terenurile irigate, 4-6 coase/an. Înălţimea de recoltare a lucernei este de 4-6 cm de la sol, cu excepţia ultimei coase care se efectuează la 7-8 cm şi trebuie realizată cu cel puţin 2-3 săptămâni înainte de venirea primelor îngheţuri.
Conservarea lucernei se poate realiza prin uscare (sub formă de fân, făină, brichete) sau însilozare (sub formă de semisiloz sau semifân).
Productiile obtinute sunt intre 7000-15000 kg SU/ha


Unitatea de semănat: 10 kg

Caracteristici
Specificații principale
Producator
Patru Agro (Romania)