Fungicide recomandate de la INNVIGO la tratamentul (T2) pentru producții ridicate la cereale păioase!

Fungicide recomandate de la INNVIGO la tratamentul (T2) pentru producții ridicate la cereale păioase!

 

Specialiștii Innvigo AGRO recomandă pentru protecția grâului, dar și altor cereale să se facă o analiză atentă a stării generale fitosanitare în care se află cultură după efectuarea tratamentului 1, realizat pentru protecția bazei tulpinii. De regulă odată cu acest tratament se aplică și gama de erbicide pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate din solelel cultivate. Urmând ca ulterior, pe baza datelor colectate, să se identifice problemele existente dar în același timp și soluțiile prin care să fie eliminate riscurile de îmbolnăvire a plantelor și evitarea pierderilor de producție. În acest sezon dezvoltarea culturilor de cereale este decalată din cauza temperaturilor scăzute care afectează dezvoltarea normală a plantelor dar și evoluția patogenilor din culturi.

 

Principalii agenți patogeni ce produc boli foliare la cereale (făinare, septorioză, rugini, fusarioze, etc.) debutează în prima fază de vegetație trebuies controlate prin tratamentul 1 (T1). Nu există o soluție ”panaceu universal” pentru problemele care pot să apară pe parcursul evoluției culturii, dar cu siguranță există soluții adaptate pe care le putem implementa la tratamentul 2 pentru protecția cu succes a plantelor. În contextul schimbărilor climatice întâlnim cazuri în care protecția plantelor este condusă de evoluția culturii în contextul climatic. Dacă tratamentul 1 a fost efectuat, plantele sunt protejate pentru aproximativ 2-4 săptămâni în funcție de produsele aplicate iar efectul fungicid se poate menține pe perioada întinderii paiului și chiar până în faza de burduf când este necesar să aplicăm Tratamentul 2 ( T2) .

Principali agenți patogeni ce produc boli foliare la cereale (făinarea, septorioza, rugina, fusarioza, etc.) își încep activitatea în prima fază de vegetație și trebuie controlate prin tratamentul 1 realizat preventiv pentru reducerea presiunii de infecție, lipsa acestui tratament sau întârzierea lui în aplicare afectează nivelul de producție.

MOLLIS 450 SC este este un fungicid modern cu 3 substanțe active, care combate cu succes întregul spectru de boli foliare datorită prezenței în formulare a substanțelor active: tebuconazol – cel mai versatil și eficient triazol cu costuri reduse, azoxistrobina care pe lângă protecție are acțiune și de stimulare a fotosintezei și difenoconazolul – triazol care mărește eficacitatea și reduce riscul apariției rezistențelor. MOLLIS 450 SC are acțiune preventivă și curativ și controlează cu succes inclusiv patogenii instalați în plantele atacate, oprindu-le complet evoluția și posibilitatea de a disemina spori și a infesta plantele învecinate. Doza de aplicare este 0,9-1 l/ha. Se poate folosi și la tratamentul 3 (T3) pentru combaterea bolilor spicului.

DAFNE 250 EC este un fungicid sistemic pe baza de difenoconazol, un triazol care are o protecție superioară a plantelor tratate fiind un instrument eficient pentru controlul apariției rezistenței la fungicide. Combate făinarea, ruginile, pătări, sfâșierea frunzelor. Se aplică singur în doze de 0,6l/ha sau în amestec cu alte fungicide spre exemplu Dafne 250 EC 0,3l/ha + Zizan 0,4l/ha.

ZIZAN 500 SC este un fungicid sistemic triazol consacrat cu spectru larg în combaterea agenților patogeni, care poate fi folosit pe toate perioada de producție a cerealelor de la T1 și până la T3 singur sau în amestec. Doză de aplicare este de 0,5 l/ha. La efectuarea celui de al 2-lea tratament, trebuie protejate ultimele etaje foliare și frunza stindard care sunt un element esențial pentru obținerea producției.

După înspicarea grâului și începerea înfloritului, în condiții atmosferice de umiditatea și temperaturi ridica de 20-25 grade, riscul de apariție a fuzariozei spicelor este iminent și este indicată realizarea celui de al treilea tratament pentru protecția spicelor de cereale. Fuzarioza este cea mai păgubitoare boală a cerealelor atât prin reducerea producției, a indicilor de panificație, a MMB dar și prin prin faptul că produce o serie de micotoxine, toxice atât pentru om cât și pentru animale, depreciind astfel calitatea producției și făcând mai dificilă comercializarea recoltei. Micotoxinelor afectează: calitatea produselor de panificație (pâine, paste, malț), calitatea și palatabilitatea furajelor creând indigestii, dacă sunt folosite în hrană animalelor cât și calitatea și germinarea semințelor care provin din sole infestate.

Portofoliul Innvigo AGRO de produse nu se limitează doar la combaterea a bolilor, dar cuprinde și ierbicide și insecticide: LOCUS 700 WG, DELMETROS 100 EC, APIS 200 SL.

Achiziționând fungicidele Innvigo AGRO, beneficiați de livrarea de produs gratuit 5 sau 10% în funcție de produsele achiziționate, pe baza de Voucher 2021- prin programul de marketing care răsplătește fermierii ce utilizează produsele companiei. Pentru mai multe detalii contactați responsabilii de vânzări și partenerii companiei: